Vés al contingut

Medicina de l'esport

Medicina de l'esport
  • Medicina de l'esport
Descripció del servei

Què és la medicina de l'esport?

 

És l'especialitat mèdica que estudia els efectes de l'exercici de l'esport i, en general, de l'activitat física, en l'organisme humà, des del punt de vista de la prevenció i tractament de les malalties i lesions. També, aquesta especialitat va adquirint dia a dia un major protagonisme
dins del camp de les ciències de la salut. A més, es reconeix que l'exercici produeix beneficis sobretot en malalties cardiovasculars, osteomusculars, metabòliques, i per millorar l'estat físic en general per mitjà de la prevenció i promoció en salut.

Per seguretat s'ha de formular com si fos un medicament, per definir les dosis, tipus, durada, freqüència, i les proves de tolerància. També se li denomina medicina de l'esport, medicina de l'activitat física, medicina de l'educació física, medicina de l'exercici, medicina especialitzada en deportología. Alguns opinen que el terme medicina esportiva, encara que utilitzat per alguns mitjans de comunicació, no és d'ús correcte, a l'igual que no és correcte el terme medicina treballadora, sinó medicina de la feina. En forma anàloga el terme correcte és medicina de l'esport.

Està reconeguda com una branca de la medicina pel que existeixen cursos en diverses universitats, sigui dins d'un mestratge, especialització, subespecialització, Curs Tutelar o Curs Bàsic.

Aquesta diversitat dóna com a resultat que l'orientació primària de l'especialista en medicina esportiva pot variar segons el país de què es tracti. Així, en alguns països el metge esportiu és preferentment un metge clínic, en uns altres és un metge traumatòleg que es dedica a atendre lesions de l'esport o també es tracta d'un especialista o subespecialista en ergometria o proves d'esforç, en rehabilitació de pacients diabètics, o en prevenció de malalties cardiovasculars.

Detalls del servei